Boekingssite Booking.com geeft meer openheid over hoe duurzaam accommodaties op het platform zijn. De website deelt een selectie van de hotels en hostels op het platform voortaan in op basis van drie duurzaamheidsniveaus.

Het gaat hierbij om accomodaties die een zogeheten ‘Duurzaam Reizen’-keurmerk hebben. Wereldwijd hebben al 400.000 accommodaties zo’n label, waaronder ruim 4.000 Nederlandse aanbieders. In Nederland zijn die goed voor 20 procent van het totale aanbod aan Booking-hoteliers.

Nieuw zijn nu de niveaus, die van 1 tot 3 gaan. Bedrijven met niveau 1 passen “een aantal impactvolle duurzaamheidsoplossingen” toe. Hotels met niveau 3 hebben “grote investeringen en inspanningen” gedaan.

Wat de precieze vereisten voor de drie niveaus zijn, daarover blijft Booking.com in een persverklaring vaag. Gebruikers krijgen op de pagina “een volledige weergave van alle oplossingen die zijn geïmplementeerd”, schrijft Booking.com. Het zou gaan om zaken als “het afschaffen van plastic toiletartikelen tot het overstappen op LED-verlichting”.

Keurmerken duurzaam reizen niet beschermd

Uit onderzoek van tv-programma de Keuringsdienst van Waarde bleek in september dat hotels met een duurzaamheidskeurmerk zich soms groener voordoen dan ze zijn. Zo bezocht het programma een hotel met zo'n keurmerk dat desalniettemin volop vlees serveerde aan bezoekers. De term 'ecotoerisme' is dan ook niet beschermd en er zijn verscheidene keurmerken voor duurzaam reizen.

Hoe doeltreffend het Duurzaam Reizen-label van Booking.com is, is dan ook moeilijk te zeggen. Het keurmerk komt uit de koker van Booking.com zelf. Het bedrijf zette dit keurmerk afgelopen jaar op in samenwerking met verscheidene reisaanbieders.

Booking.com en zijn partners kijken hierbij naar hoe accommodaties omgaan met "afval, energie en broeikasgassen, water, ondersteuning aan lokale gemeenschappen of bescherming van de natuur". Een Nederlands duurzaamheidsadviesbureau zou per maatregel de " ecologische en/of sociale impact" meten.

Daarnaast stelt Booking.com per accommodatie-overnachting in Europa voortaan weer te geven wat de CO2-uitstoot is. Het bedrijf werkt hiervoor samen met klimaattechnologiebedrijf Chooose.

Het is de bedoeling dat beide partijen tevens informatie zullen publiceren over de CO2-uitstoot van een eventuele vlucht naar de bestemming. Klanten kunnen via Booking.com namelijk ook een vliegreis boeken. Informatie over de CO2-uitstoot van iedere vlucht zal op de pagina met vluchtgegevens te vinden zijn, meldt de reissite. Vanaf komend jaar kunnen gebruikers vluchten selecteren op basis van de CO2-uitstoot.

13.400 kilo CO2-uitstoot voor vakantie naar Bali

Vliegreizen staan er om bekend in de regel níét duurzaam te zijn. Omdat vliegtuigen op kerosine vliegen, stoten ze aardig wat CO2 uit. Volgens milieuorganisatie Milieu Centraal stoot een gezin van vier personen dat twee weken op vakantie naar Bali gaat zo'n 13.400 kilo CO2 uit. Dat is meer dan de helft van wat een gemiddeld gezin jaarlijks uitstoot. Volgens Milieu Centraal is dat zo'n 19.000 kilo CO2.

Wie twee weken met de trein naar een hotel in Frankrijk op vakantie gaat, stoot met zo'n 370 kilo CO2 aanzienlijk minder uit. Hieronder zie je per vakantiereis de gemiddelde uitstoot.

Echt duurzaam reizen, is dus eigenlijk niet te doen. Met alle bovenstaande reisopties stoot je CO2 uit.

CO2 compenseren door geld te schenken aan een organisatie die er een boom voor plant, zet weinig zoden aan de dijk. Om een retourtje met het vliegtuig naar Barcelona te compenseren, moet je wel 114 bomen planten, berekende duurzaamheidsonderzoeker Babette Porcelijn in 2017 voor het Algemeen Dagblad.

Wel is een treinvakantie stukken minder milieubelastend dan met het vliegtuig op vakantie gaan. Via Booking.com kun je dan weer geen treinreis boeken. De reissite kondigt wel een duurzaamheidsfilter aan voor elektrische en hybride huurauto's. De optie is beschikbaar in zestig landen, waaronder Nederland. Meer landen zullen volgen, aldus Booking.com.

LEES OOK: Bol.com laat klanten zien welke boeken duurzamer zijn – e-reader wint het van papieren boek, mits je een fanatieke lezer bent